
Twój mózg na borówkach
Borówki to złoto naszych czasów! Jeśli obawiasz się, że z wiekiem zaczniesz tracić pamięć I bystrość umysłu- jedz borówki! Wyciskaj z nich sok, piecz pyszne ciasta, smaż konfitury – bo te cudowne owoce pod wpływem temperatury zyskują na wartości! Podgrzewanie borówek sprawia, że rośnie w nich ilość przeciwutleniaczy – wysoka temperatura zmienia strukturę fitoskładników i sprawia, że stają się one bardziej biodostępne.
Dodatkowo, borówki pomagają w odwróceniu pewnych procesów regresu umysłowego związanego z wiekiem. W doświadczeniu przeprowadzonym w 2010 roku, ci sami badacze z Tufts University zwerbowali grupę starszych ludzi o średniej wieku 76 lat. Uczestnicy wykazywali wczesne oznaki ubytków pamięci i osłabienia zdolności poznawczych. Przez trzy miesiące część z nich piła codziennie dwie szklanki soku z dzikich borówek, a pozostali pili takie same ilości napoju niezawierającego tych owoców. Na koniec badania, osoby, które piły sok z borówek wypadły o 30% lepiej w testach pamięci i funkcji poznawczych niż osoby pijące zamiennik. Co ciekawe, byli oni też w znacznie lepszym nastroju – wesoły efekt uboczny, którego nie zauważono w drugiej grupie.
Co zrozumiałe, naukowcy są ostrożni w wydawaniu jednoznacznych opinii o odmładzającym działaniu borówek lub jakiejkolwiek innej naturalnej substancji, nawet jeśli otrzymują tak obiecujące wyniki. Zmarły niedawno lek. med. James Joseph był jednym z kierowników badań nad borówkami. W swojej książce The Color Code, wydanej w 2003 roku, pisał o potencjale zdrowotnym borówek: „Czy [nasze badania] gwarantują, że borówki będą miały takie samo działanie na ludzi? Oczywiście, że nie. Ale ja nie czekam na dalsze dowody. Od dziś jadam borówki. Są smaczne. A w porównaniu z różnymi zachwalanymi »środkami przeciwko starzeniu się«, takimi jak zastrzyki z hormonu wzrostu, są znacznie bezpieczniejsze”.
Powstrzymać starzenie jagodami? Co za przepyszna metoda!
Więcej informacji o innych zdrowych warzywach i owocach znajdziesz w wydanej nakładem Wydawnictwa Illuminatio książce Dzika strona jedzenia autorstwa aktywistki żywieniowej Jo Robinson.