
Jak podczas gotowania kapusty wyeliminować jej przykry zapach?
Gotowana kapusta nie tylko gorzknieje, ale zaczyna także wytwarzać siarkowodór, czyli śmierdzący gaz przywodzący na myśl odór zepsutego jajka.
Istnieje wiele metod radzenia sobie z tym przykrym zjawiskiem. Większość z nich polega na dodawaniu do gotującego się wywaru określonych składników, na przykład orzechów włoskich bez skorupek, gałązek selera naciowego, plasterków cytryny, świeżych truskawek czy octu.
Jest jednak znacznie lepszy sposób. To gotowanie kapusty na parze – maksymalnie do pięciu minut. Jeśli przekroczymy ten czas chociażby o dwie minuty, kapusta zdąży uwolnić duże ilości siarkowodoru. Co jednak zrobić, aby ugotować to warzywo w tak błyskawicznym tempie?
1. Kapustę kroimy w centymetrowe plastry i drobno siekamy.
2. Zagotowujemy wodę w garnku.
3. Do garnka wkładamy koszyk do gotowania na parze, wypełniony kapustą.
4. Koszyk wyjmujemy po pięciu minutach.
Tak przygotowana kapusta będzie nie tylko pyszna, ale również pachnąca.