
Owoce pestkowe – wszystko, co musisz wiedzieć
Owoce pestkowe to rodzina owoców o miękkim miąższu, z dużym, twardym nasieniem – pestką – zamiast pojedynczych nasion. Najbardziej popularne w naszym kraju są brzoskwinie, nektarynki, morele, wiśnie i śliwki.
Niestety, wiele osób jest rozczarowanych ich smakiem i konsystencją. Bo po co wydawać pieniądze na owoce, które nie dojrzewają lub są miałkie, z grubą skórką lub suche? Banany i pomarańcze są bezpieczniejszą opcją.
Naucz się więc wybierać najsmaczniejsze pestkowce o największych wartościach odżywczych.
Oto 6 rzeczy dotyczących owoców pestkowych, o których musisz pamiętać:
- Kupuj dojrzałe lub prawie dojrzałe owoce pestkowe.
Pestkowce, które zostały wystawione na działanie niskich temperatur, gdy były jeszcze niedojrzałe, mogą już nigdy w pełni nie dojrzeć. Dodatkowo ich miąższ może zbrązowieć i stać się suchy lub skórzasty. Kupując dojrzałe lub prawie dojrzałe owoce, zwiększasz szanse na zjedzenie owoców o wysokiej jakości odżywczej.
- Starannie wybieraj brzoskwinie i nektarynki.
Kupując brzoskwinie i nektarynki w sklepie, szukaj dojrzałych owoców z jedynie niewielkimi śladami zieleni, o kremowo-żółtym lub białym kolorze. Owoce nie powinny mieć wgnieceń ani obtłuczeń. Po ściśnięciu ich w ręku powinny lekko się uginać. Brzoskwinie i nektarynki o białym miąższu mają z reguły więcej fitoskładników niż odmiany z miąższem żółtym.
- Zjadaj skórki.
Zjadając skórki owoców pestkowych, otrzymujesz wszystkie wartości odżywcze, jakie mają one do zaoferowania. Jeśli nie lubisz meszku na brzoskwini, możesz delikatnie przetrzeć ją wilgotną szmatką. Możesz również przestawić się na nektarynki, które należą do tego samego gatunku. Kupuj owoce z upraw organicznych, żeby zminimalizować ryzyko wchłaniania pestycydów, których najwięcej zbiera się właśnie w skórce.
- Kupuj suszone morele, kierując się ich kolorem.
Tradycyjnie hodowane morele w celu zabicia bakterii i grzybów oraz zachowania jasnego koloru poddawane są działaniu dwutlenku siarki przed ich wysuszeniem. Proces ten zatrzymuje również większość zawartych w nich fitoskładników. Niektórzy ludzie są szczególnie wrażliwi na produkty zawierające siarkę, jednak większość nie odczuwa skutków spożycia jej niewielkich ilości. Suszone morele, które miały ciemnopomarańczowy lub pomarańczowo-czerwony kolor, zawierają więcej wartości odżywczych niż te, które były żółte lub jasnopomarańczowe.
- Wybieraj wiśnie i czereśnie o największych wartościach odżywczych.
Najpopularniejsze czereśnie z odmiany „Bing” zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy. Wiśnie, takie jak „Montmorency” i „Balatan”, pomagają łagodzić stany zapalne. Wszystkie wiśnie i czereśnie są najlepsze świeżo po zebraniu. Jasnozielone, elastyczne szypułki są najlepszą oznaką ich świeżości. Zasadź własne, karłowate albo półkarłowe drzewko wiśniowe lub czereśniowe, a uzyskasz możliwość zbierania ulubionych owoców we własnym ogródku.
- Niebieskie, czarne i czerwone śliwki zawierają więcej przeciwutleniaczy niż żółte lub zielone odmiany.
Im ciemniejszy kolor skórki i miąższu śliwki, tym więcej antocyjanów ona zawiera. Co do zasady, odmiany dojrzewające latem są słodsze i mniej kwaskowate niż te zebrane o wcześniejszej porze roku. Kupuj dojrzałe lub prawie dojrzałe śliwki, aby mieć pewność ich najwyższej jakości. Suszone śliwki to jedne z najzdrowszych produktów, jakie znajdziesz w sklepie spożywczym.
Więcej informacji o tym, jakie wybierać owoce i warzywa oraz zwiększyć w nich zawartość składników odżywczych i zachować genetyczną różnorodność znajdziesz w największym współczesnym roślinnym kompendium „Dzika strona jedzenia” autorstwa aktywistki i badaczki żywieniowej Jo Robinson.
Tego szukałem:)