
Łukasz Łuczaj o książce!
Są jeszcze ludzie, którym na sercu leży los środowiska i planety. Angażują się we wszelkie działania na rzecz ochrony przyrody – bronią rzeki przed regulacją, tworzą mieszanki nasion łąkowych, które umożliwiają samodzielne tworzenie kwietników z rodzimych, często zagrożonych gatunków. Interesują się technikami przeżycia w dzikiej przyrodzie i odtwarzaniem trybu życia zbieraczy-łowców.
Takim człowiekiem jest właśnie Łukasz Łuczaj – polski botanik, popularyzator przyrody i działacz na rzecz jej ochrony. Najbardziej znany jest z publikacji na temat dzikich roślin jadalnych oraz prowadzenia warsztatów dzikiego gotowania.
Właśnie dlatego jego opinia o książce „DZIKA STRONA JEDZENIA” była dla nas niezwykle ważna. Oto ona:
„Dzika strona jedzenia” to bardzo interesująca i świeża książka. Zawiera niezliczone ilości aktualnych informacji o chemii jedzenia podanych w bardzo przystępny sposób. Szczególnie podobają mi się wyjaśnienia dotyczące indywidualnych różnic osobniczych, które powodują preferencje lub awersje w wyborze warzyw spowodowane np. różnicami w trawieniu niektórych węglowodanów czy wrażliwością węchową na geosminę.
DZIĘKUJEMY!